De burger dichtbij

Kort geleden heb ik met een aantal melkveehouders een schets gemaakt van alle groepen in de samenleving waar ze contact mee (willen) hebben. Bijvoorbeeld het bedrijfsleven, met daarin onderverdeeld de toeleveranciers, afnemers, adviseurs, etc. En natuurlijk de groep “burgers”, met vrienden, familie, buren, ouders van schoolgaande kinderen, vul maar aan. Zo’n schets toont hoeveel contacten je al hebt, het geeft een concreter beeld van die zogenoemde burger waarmee je wilt verbinden en het zorgt voor handvatten. Een van melkveehouders tijdens de workshop concludeerde: “Je kunt eigenlijk heel makkelijk dicht bij huis beginnen.”

Wanneer je vriendengroep geen idee heeft wat er op een boeren- of tuindersbedrijf gebeurt, dan kan het een mooie eerste stap zijn om juist hen meer te betrekken. Dit zijn de burgers die jou kennen, die weten hoe je bent als mens en daarmee openstaan voor jouw verhaal. “Als je begint met de lijsttrekkers van landelijke partijen, dan leg je de lat gelijk erg hoog.” Klopt, al is dat voor sommigen nu juist de uitdaging.

Meedoen en meedenken

Praktisch ingesteld als de meeste boeren zijn, gingen ook de deelnemers aan de workshop direct aan de slag om leuke acties te bedenken. Dit met als startpunt de reden om met deze groep(en) te verbinden. Kunnen ze je helpen of hinderen, kun je van ze leren, wil je samen wat ontwikkelen? Hoe concreter je dit maakt, des te effectiever je acties. Leg niet alleen contact, maar vraag eens om hulp, om ideeën aan te leveren, om samen iets nieuws te maken. Hoogstwaarschijnlijk blijken achter die gezichtsloze burgers opeens mensen te schuilen die een interessant netwerk hebben, bruikbare expertise, twee rechterhanden, enzovoorts. Kennis en kunde die ze graag inzetten om met jou mee te denken of doen. Samen aan het werk zorgt voor verbinding en dat kunnen we als samenleving goed gebruiken. We, want als boer of tuinder ben je ook consument, ouder, sportmaatje…en burger.

Christel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s