Hulplijn

Hulplijn

Deze week stelde ik laat op de avond een vraag op Twitter: “Iemand een tip voor online agrarisch woordenboek, Nederlands-Engels?”. Maar liefst negen mensen namen de moeite om hun tips te delen en vijf deelden het bericht met hun eigen netwerk. Zelfs via Whatsapp kreeg ik het aanbod om al mijn vragen te appen. Een soort digitale hulplijn. Mensen helpen graag. Dat zit in ons systeem.

Dit eenvoudige voorbeeld toonde mij de kracht van samen zoeken naar oplossingen. Mensen delen graag hun kennis of gaan zelfs voor je op zoek om het antwoord te vinden. Ik heb weer nieuwe mensen leren kennen, en oude bekenden teruggevonden, profielen bekeken en mijn netwerk is weer gegroeid. Door je vraag te stellen, weten mensen waar je aan werkt of wat je bezighoudt. Ze denken met je mee en eigenlijk willen ze ook heel graag weten hoe je hiermee verder gaat.

Vragen van dit niveau zijn snel gesteld, maar hoe zit het met de grotere vragen die je bezighouden. Wanneer je als boer met pijn in je hart ziet dat het aantal weidevogels terugloopt, ondanks al je inspanningen. Stel je dan een hulpvraag? Of is de golf van kritiek op weidevogelbeheer afschrikwekkend genoeg om geen vragen meer te stellen? Of vrees je voor het antwoord: “Wij weten ook niet hoe het anders moet”.

Een vraag stellen is erkennen dat je nog geen oplossing hebt. Maar, dat erkennen maakt juist dat anderen willen helpen. Zelfs als zij ook slechts een stukje van de puzzel hebben. Samen zoeken naar antwoorden, naar nieuwe ideeën, zorgt voor verbinding. Je werkt aan hetzelfde doel. En ook al denk je niet over alles hetzelfde, er blijft genoeg over waar je samen wel vooruitgang op kunt boeken.

Christel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s