Prinses op de erwt

prinses-op-de-erwtStalkoeien, weidekoeien, wroetvarkens, biologische varkens, uitloop kippen, scharrelkippen….. Wie is de prinses op de erwt? Volgens Gé Bouma in haar reactie in de Volkskrant van maandag 20 januari is dat de ‘Koe in de stal’.  Hieruit blijkt dat het Wakker Dier wederom lukt om met haar actie tegen stalmelk mensen tegen elkaar op te zetten en te laten denken in goed en fout. In dit geval de weiders versus de niet- weiders. Het past (helaas) in de huidige tijdgeest, maar het helpt niet veel verder.

Eenheid in verscheidenheid

De verschillen tussen bedrijven en ondernemers (de diversiteit) is juist één van de krachtige aspecten van de agrarische sector. Zoek ‘eenheid in verscheidenheid’. Omarm de verschillen, in plaats van elkaar te bestrijden. Zeker, goed en verantwoord produceren wordt gevraagd van iedere ondernemer, dat kan echter op veel manieren. Er bestaat niet één goede manier.

De oorsprong van vernieuwing ligt bijna altijd in de kracht van diversiteit. Denk aan de start van de gouden eeuw, mogelijk gemaakt door de invasie van Spanjaarden en Belgen in ons land die voor nieuwe ideeën en handelsgeest zorgden. Kijk meer recentelijk naar de ontwikkeling van de popmuziek, waarbij de vernieuwing juist voorkomt uit de mix van culturen en muziekstijlen. Daarin is niet een goed en een fout, wel kun je het mooi of niet mooi vinden. Thema van het Eurovisie songfestival 2017 is  ‘Celebrate diversity’! Dat wensen we de agrarische sector ook toe.

Vind je eigen prinses

Terug naar de Prinses op de erwt. De moraal van dat sprookje is, dat je bij het zoeken naar de passende prinses voor de prins, zorgvuldig, bewust en met aandacht te werk moet gaan. Desnoods met een erwtentest. Gelukkig zijn er in Nederland bijna net zoveel verschillende consumenten als producenten, zodat iedereen een eigen ‘prinses’ kan vinden. Daarmee zeggen we niet dat alles kan en mag. Het is belangrijk om ‘passend’ te produceren: passend bij jezelf, de markt, de toekomst, de omgeving en de tijdgeest. Soms vraagt de tijdgeest iets te doen dat niet direct bij je past maar wel wordt gevraagd, zoals bijvoorbeeld rond weidegang. Hoe je daarmee omgaat is aan de ondernemer, maar een eigen keus maakt je niet meteen goed of fout.

De moraal van dit verhaal: ga net als in het sprookje ‘Prinses op de erwt’ bewust op zoek naar wat bij je past. Ga dat samen ontdekken en respecteer en waardeer elkaars verschillen. Daarmee ontwikkelen we een sterke agrarische sector en is iedereen trots op zijn ‘eigen prinses op het erwt’. Je kunt er niet genoeg van hebben.

René

Een gedachte over “Prinses op de erwt

  1. Wakker Boer geeft ons een ander perspectief:
    Als we de les van de Gouden Eeuw – dat diversiteit leidt tot nieuwe kansen en grotere welvaart – doortrekken, dan zou je met de huidige neiging naar protectionisme en het sluiten van grenzen (Trump, LePen, Wilders), innovatiekracht en dus kansen op vooruitgang laten liggen…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s