Kwetsbaarheid

ben-kwetsbaarheid

Mijn moeder van 89 heeft een dubbele longontsteking. Al haar hele leven lang weigert ze hulp en ondersteuning. Ze doet het liefst alles zelf, ook nu het niet meer kan. Het toont haar kracht, maar het maakt haar ook narrig, eenzaam en humeurig. Het drijft haar omgeving tot wanhoop, verdriet en soms tot machteloze boosheid. Als we niet oppassen beschadigt het een dierbare verbinding.

Een proces dat ik ook herken tussen boeren en samenleving. Als er problemen zijn of als het lastig wordt, hebben boeren de neiging om zich terug te trekken op het eigen erf of zich juist af te zetten tegen de samenleving. Net als mijn moeder. Boeren willen het vooral zelf oplossen en niet delen. En dat zorgt juist voor afstand, vervreemding en slecht humeur bij boer en samenleving. Uitdrukkingen als de ‘koppige’ of ‘eigengereide’ boer ontstaan niet uit het niets.

Mijn dochter was het afgelopen half jaar ongemotiveerd voor haar school. Boeken en schriften bleven ongeopend liggen. Sinds kort deelt ze haar motivatiecrisis met  leerkrachten. Het biedt onverwacht nieuwe invalshoeken en mogelijkheden die zij en wij als ouders  niet hadden gezien en bedacht. Het is niet meteen opgelost, maar wel in beweging en het geeft een andere sfeer, energie en mogelijkheden. Mede met dank aan de goede reactie van de leerkrachten.

En dat is wat we de boeren en de sector toewensen voor 2017:  laat zien wie je bent,  wat je werkelijk bezighoudt (waarom je het doet), durf ‘kwetsbaar’ te zijn als het gaat over je uitdagingen, je twijfels of je problemen. Maak de samenleving en je omgeving deelgenoot en ga samen op zoek  naar andere wegen en oplossingen. Dan ontstaat er échte verbinding. Het levert vaak gedachten en oplossingen op die die je vooraf niet had kunnen bedenken. Het maakt je sterker als mens, ondernemer en sector.

Mijn moeder kan en wil ik niet meer veranderen, het vraagt om mededogen en liefde. Vanuit onze  missie van Wakker Boer willen we graag boeren in de eigen kracht zetten om van daaruit de echte verbinding met de samenleving tot stand te brengen. Een onmisbaar onderdeel van de ‘License to produce’ voor de boer en de sector. Wij gaan ervoor.

‘Ben jezelf, ben gek op het nieuwe jaar! Een mooi 2017!

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s