Erfbetreders als medeondernemers

Erfbetreders. Eén van de mooiste woorden in de agrarische sector. Het zijn de mensen die de boeren op het erf adviseren: voerleveranciers, dierenartsen, accountants, bedrijfsadviseurs, klauwbekappers, loonwerkers etc. Het is een veelvoud van het aantal boeren in Nederland. 

De erfbetreders komen met enige regelmaat, om de beurt langs bij de boer, om te adviseren en te ondersteunen. Van oudsher zijn deze erfbetreders ondersteunend en dienstverlenend. Dat heeft zich vertaald in de ontstane verdienmodellen: advies van de voeradviseur is gratis (zit in de voerprijs), de kosten van de dierenartsen worden verrekend op basis van aantal handelingen of medicijnen, etc.

Gevangen in een verdienmodel
Als we kijken naar de doorontwikkeling van boeren, het omgaan met veranderingen, het anticiperen op de toekomst, hebben de erfbetreders een doorslaggevende rol. Ze staan dichtbij de boer, kennen de situatie, zijn vaak de vertrouweling van de boer. De erfbetreders hebben naast de ondernemer een belangrijke sleutel in handen om de ontwikkeling en veranderingen op het boerenerf in gang te zetten.

In de praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval. Voor een voeradviseur is het stimuleren van weidegang toch vaak in tegenspraak met zijn eigen corebusiness, namelijk het verkopen van voer. Voor dierenartsen zijn de curatieve handelingen de basis voor het inkomen, eerder dan een goed preventief advies. Het is geen moedwillig tegenbewegen van de erfbetreders. Ik zie dat veel van hen gevangen zijn in hun rol als dienstverlener, in een verdienmodel dat onafhankelijk adviseren en meedenken lastig maakt.

Reflecteren op huidige rol
De praktijk is dat erfbetreders niet de motor zijn van de veranderingen, terwijl ze juist het vliegwiel zouden kunnen zijn. Het vraagt van erfbetreders om zich veel meer op te stellen als sparringpartner van de ondernemer of zelfs als medeondernemer, die meedenkt, tegengas geeft, mee verantwoordelijkheid neemt en wat mij betreft zelfs mee investeert in het bedrijf. Het betaalt zich op lange termijn terug, ook voor de erfbetreders. Als het aantal boeren zo sterk blijft teruglopen als voorspeld, dan heeft dat direct consequenties voor werk en inkomen van de erfbetreders. Het betekent wel dat erfbetreders moeten reflecteren op hun huidige rol, werkwijze, verdienmodel etc. en dat toekomstbestendig moeten maken, voor de boer en voor henzelf.

Onze oproep: kijk samen met de boer naar de toekomst, werk vanuit een langetermijnvisie op het bedrijf en neem daarin medeverantwoordelijkheid. Wij zijn daarbij een warm pleitbezorger van het werken in een team van erfbetreders, die samen met de boer als ondernemer rond de tafel gaan zitten en werken aan een toekomstplan. Als erfbetreders heb je een belangrijke sleutel in handen om de agrarische ondernemers toekomstbestendig te maken en de veranderingen te initiëren en te faciliteren. Noodzakelijk voor een gezonde toekomst van de boer en voor jezelf als erfbetreder.  Van erfbetreder naar erfondernemer! Wel jammer van het woord.

René

4 gedachten over “Erfbetreders als medeondernemers

    1. Arie, leuk, dank voor je reactie. Gelukkig is het een blog uit 2016 (😄), maar ik ben natuurlijk benieuwd welke overtuigingen niet meer kunnen in 2017!!! Goed weekend!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s