Fair inkopen!

December met alle feestdagen is de kans voor ons als consument om ‘fair’ in te kopen. De inkopers van de supermarkten hebben hun inkopen al gedaan. Het is de vraag: hoe fair zijn deze inkopen? 
In de supermarkten vinden we veel producten met de associatie ‘fair’: Fair Trade producten, biologische producten, ambachtelijke producten en sinds kort bij Albert Heijn ook duurzame producten. Voor je kerstinkopen kun je dus kiezen uit veel soorten van ‘fair’.
Het inkoopproces bij supermarkten voelt altijd een beetje als geheim proces, mystiek, waar je je als buitenstaander niet teveel mee moet bemoeien. Laatst hoorde ik iemand met enige trots over het inkoopproces opmerken: het is ‘vet commercieel’. De vraag is:  is het fair? En vanuit het perspectief van Wakker Boer: is het fair voor de boer als producent?

De overtuiging van de inkoper
Ik zie twee onderliggende elementen van inkopers die de moeite waard zijn om te bekijken. De eerste is een overtuiging: we moeten zo scherp mogelijk inkopen om te overleven, de concurrentie voor te blijven en producten in de schappen betaalbaar te houden. Platter gezegd: we moeten wel zo goedkoop mogelijk inkopen anders verliezen we het van de concurrenten. Dat klinkt logisch en begrijpelijk, maar cruciaal is de vraag: wat is het vertrekpunt? Als je begint bij een faire prijs als bodem (bijvoorbeeld de kostprijs van de boer + 15 procent) dan kun je gewoon scherp blijven onderhandelen en concurreren, vanuit een faire basis.

Inkopen als sport
Het tweede onderliggende element is meer van culturele aard. Het inkopen is een ‘sport’, een spel voor de inkopers. Als je naar inkopers kijkt, dan zijn het mensen die van dit spel houden: onderhandelen, slim zijn, beetje gemeen, tot het randje gaan of er net iets over heen, beetje vals spelen op zijn tijd. Niet de winst in de zin van de laagste prijs geeft de kick, maar de winst van het spel is de drugs voor de inkoper. En het werkt verslavend! De morele kant van het spel blijft buiten beschouwing. De morele kant maakt het spel lastig.

Fair inkomen
Ik wens alle inkopers toe, om in deze kerstperiode persoonlijk te reflecteren op de meer morele kant van het spel. Blijf het spel spelen, maar neem een faire prijs voor de voedselproducenten als uitgangspunt. Het doet niets af aan je spelvreugde en je concurrentiepositie. Het helpt de boeren om te blijven produceren op een faire, maatschappelijke manier met een fair inkomen. En om het spel te spelen: ik denk dat producten met een ‘faire boerprijs’ goed te vermarkten zijn in de supermarkten, misschien wel beter dan ‘lekker duurzaam’. En denk bij het kerstinkopen nog even aan fair inkopen, fijne feestdagen!

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s