De regie bij de boer

Op uitnodiging van de Provincie Overijssel ben ik afgelopen maand mee geweest op een inspiratiereis naar Zuid-Frankrijk en Italië, samen met een enkele boeren(stellen) en boerendenkers. De reis heeft veel indruk gemaakt, omdat een week lang met elkaar in gesprek zijn, los van je dagelijkse praktijk een andere kijk geeft op zaken waar je dagelijks mee bezig bent. Het brengt je  dichterbij jezelf, in wat jezelf wilt. Je eigen regie.

Ik word nog regelmatig wakker met het beeld van de Franse varkensboer die voor zijn winkeltje staat, in een zwart T-shirt armen ontspannen over elkaar, de vier honden om hem heen. Ontspannen en zelfbewust vertelt hij over zijn keuzes om de keten in eigen hand te nemen, om alles van het voer verbouwen tot de verkoop van varkens zelf te doen. De combinatie van rust, trots en eigen regie die zelfvertrouwen geeft en alles anders lijkt te maken. Hij haalt een winstmarge van €100 per varken. Dat doet onze meegereisde varkensboer stilvallen. (Voor een volledig verslag verwijs ik graag naar het artikel van Erik Ordelman in het weekblad Boerderij, één van de reisgenoten.)

Of het beeld van de frêle Franse dame, staand onder een olijfboom. Ze vertelt hoe ze enkele jaren geleden de switch heeft gemaakt van de wijnbouw naar olijventeelt, omdat de wijnbouw in crisis was. Op het oog een lieve, mooie, zachtaardige, wat kwetsbare vrouw, maar die volledig vertrouwt op haar eigen keuzes, gemaakt met gevoel en verstand. De keuze voor eenvoudiger ondernemerschap met olijven. Iets wat beter bij haar past.

Of de wijnondernemer, die onderneemt met wijn. Dezelfde wijn in verschillende flessen verkoopt, de een voor 5 euro de ander voor 20. Een marketeer in wijnboerkleding, met als motto ‘Ik produceer wat de markt wil’. Ik zie de Nederlandse boeren weer voor me die dit verhaal ademloos volgen en aanhoren. En dit ondernemerschap in tegenspraak aan ons bezoek bij zijn buren. Daar troffen we een wijnboer in een klassiek kasteel, die wijn produceert voor de wereldmarkt, voor vaste afnemers voor een vaste prijs, hun prijs. Een plek waar de familiegeschiedenis in gebouwen, wijn en ontvangst doorsmaakt. Prachtig!

Of de slowfoodgemeenschap in de Turijnse heuvels, waar een groep boeren/ondernemers een gemeenschap vormt en de zelfvoorzienendheid nastreeft. Een ideologische drive, waarbij onze Nederlandse boeren met respect rondlopen en dingen zien die in Nederland echt niet mogen en kunnen. Verbazing ten top. Maar zij doen het!

Of de coöperatie in Zuid-Frankrijk die met 22 boeren een eigen supermarkt heeft en daar producten dagelijks verkoopt. Iedere dag is een van de producenten aanwezig in de winkel. Een winkel vol smaak en over smaak, waarbij wij met zijn allen weer leerden proeven van de werkelijke smaak van voedsel.

En natuurlijk denk ik aan de vele verhalen van de meegereisde Nederlandse boeren die indruk op mij maakten. Met hun zoektocht, soms gevangenschap, frustratie in omstandigheden, creativiteit, doorzettingsvermogen, en altijd weer die kracht om door te blijven gaan. Eigen regie is niet de gemakkelijkste weg voor een ondernemer. Het maakt je wel tot echte ondernemer, het zet je in je eigen kracht en daaraan kan de klant of samenleving zich altijd verbinden. Ik wens iedere ondernemer eigen regie toe, te doen wat bij hem of haar past.

René

2 gedachten over “De regie bij de boer

 1. Dag René,

  Wat een prachtige blog over de eigen regie en ketenverkorting!

  Het enige wat blijft haken is het verhaal van de wijnboer, die dezelfde wijn de ene keer verkoopt voor € 5 en de volgende keer voor € 20. Nu loopt de tekst daar niet helemaal vlot; heb ik het wel goed begrepen?

  Vriendelijke groet van Anke Olthoff

  Hackforterweg 25A 7234 SH Wichmond

  >

  Like

 2. Mooi geschreven René!
  @Anke: De wijnboer verkocht zoveel mogelijk van de wijn in luxe flessen op de Amerikaanse markt, wat “overbleef” ging in standaard flessen weg op de Franse markt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s