Joel Salatin: “Wat werkt voor jou?”

“Kijk naar de processen vanuit lokale omstandigheden, niet naar hoe elders gewerkt wordt. Kijk wat werkt voor jou.” Het was vandaag een van de vele treffende uitspraken van Joel Salatin tijdens de bijeenkomst over Natuurinclusieve Landbouw. Zo mooi om te zien hoe deze typische Amerikaan (enorm accent, gevoel voor show en goed in uitvergroten) een zaal vol boeren, boerbetrokkenen en studenten weet te inspireren.

Polyface, het bedrijf van Salatin, is gebaseerd op het terugbrengen en benutten van de natuurlijke relaties tussen dieren en hun leefomgeving. Dit is de kern voor Salatin bij het doorontwikkelen van zijn bedrijf met aandacht voor dier, omgeving, mens en economie. Zijn overtuiging dat dit voor hem de manier van ondernemen is, zorgt voor tomeloze energie en de kracht om te blijven vernieuwen.

Het verhaal van deze Amerikaan is niet dé waarheid. Niet de weg die iedereen moet volgen. Dat pretendeert hij ook niet. Sterker nog, Salatin benadrukt het belang om te ondernemen op een manier die past bij je omgeving.  En, het is geen “wij en zij”, het is wij. Altijd. Het gaat om zelf keuzes maken en niet te wijzen naar anderen als verantwoordelijke. Uiteindelijk bepaal jij hoe je wilt werken.

De vele praktijkvoorbeelden die Salatin aanhaalt zijn inspirerend, vernieuwend en laten zien dat je soms gewoon wat uit moet proberen. Het is verleidelijk om zijn ideeën te kopiëren, maar voor de toehoorders van vandaag is het de kunst om hun eigen drijfveer te vinden. Waar wil jij vanuit jouw volledige overtuiging aan werken? Of zoals Salatin vraagt: “Wat werkt voor jou?”.

Christel.

Een gedachte over “Joel Salatin: “Wat werkt voor jou?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s