Boerenpijn

Onderstaand blog is zaterdag 5 november 2016 gepubliceerd in Trouw.

Het rapport van de SER over de toekomst van de veehouderij markeert een omslagmoment in de landbouw. De SER stelt onomwonden dat de veehouderij gevaarlijk is voor de volksgezondheid, belastend is voor ons milieu, economisch onrendabel en discutabel als het gaat om dierenwelzijn. Het roer moet om en ingrijpen is noodzakelijk.

Het is een salomonsoordeel, dat doordringt tot in de ziel van iedere boer. Het komt bovenop de overlevingspijn die boeren al jaren voelen. Werken om te overleven, en vaak diep van binnen weten dat anders boeren nodig is. Maar daartoe geen mogelijkheden zien of hebben. Een beklemmende pijn voor veel boeren. De sociale problematiek op het platteland in de zin van armoede, echtscheidingen en burn-outs is groter dan zichtbaar is voor de samenleving. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Nooit meer Honger
Na de oorlog was het adagium ‘nooit meer honger’. We zijn koplopers geworden in efficiënt voedsel produceren. Het heeft geleid tot een complex landbouwsysteem waarin behalve boeren een veelvoud aan voeradviseurs, banken, dierenartsen, overheden, zuivelpartijen, universiteiten hebben bijgedragen. Veel van deze mensen en organisaties verdienen ook nu nog een goede boterham aan de huidige agrarische productie. En onze bijdrage als consument moeten we zeker niet vergeten. Met zijn allen dragen we medeverantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de landbouw, en het punt waarop we nu zijn aangekomen. Het is pijnlijk voor de boeren om in dit complexe landbouwsysteem als hoofdschuldige te worden afgeschilderd. Het is net als je alleen de leraren de schuld zou geven van het niet goed functioneren van ons onderwijssysteem.

Duurzaam voedsel
Als Wakker Boer omarmen we het SER-rapport, omdat het zorgt voor de noodzakelijke beweging in de omslag naar duurzaam voedsel. Het is nodig en het past bij de tijd. Het SER-advies en alle reacties uit de samenleving zorgen voor de noodzakelijke beweging. De boeren moeten anders gaan produceren, duurzaam en verbonden met de samenleving. We zijn daar helemaal voor. Het is jammer dat het de boeren en de sector onvoldoende is gelukt om zelf de regie te nemen voor deze verandering. Veranderen doet pijn. Wij roepen de boeren op te gaan werken aan deze verandering en niet te strijden tegen de verandering. Tegelijkertijd hebben de boeren recht op mededogen en steun van de samenleving in deze omslag. De weg naar duurzaam voedsel vraagt een verandering van ons allemaal: consument, overheid, agrarische dienstverleners, de banken, de supermarkten etc. Niemand mag en kan zich nog langer verschuilen. Het is tijd om ons gezamenlijk uit te spreken voor een andere koers, samen verantwoordelijkheid te nemen. De zwarte piet alleen bij boeren neerleggen is te gemakkelijk.

René en Christel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s