Het omslagmoment

Dinsdag 25 oktober was een omslagpunt in de ontwikkeling naar een duurzame veehouderij. Het rapport van de SER markeert dit moment. In haar rapport stelt de SER onomwonden dat de veehouderij gevaarlijk is voor de volksgezondheid, belastend is voor milieu en omgeving, economisch onrendabel en discutabel als het gaat om dierenwelzijn. Het roer moet om en ingrijpen is noodzakelijk. Alleen de 30 procent toekomstgerichte bedrijven moeten nog worden gesteund. Het rapport van de SER is een ingrijpen van buiten de sector.

Samenleving heeft elkaar gevonden
Als Wakker Boer omarmen we het omslagpunt, omdat het voor de noodzakelijke beweging zorgt. Tegelijkertijd is het ook een treurige dag. Het is de samenleving (de SER) en niet de boer en de sector die de regie neemt over het omslagpunt. We hebben te lang geprutteld, zonder de omslag te (kunnen) maken. Naast de SER gaf deze week de Rabobank al een signaal (“We investeren niet meer in bedrijven zonder toekomst”) en gaf de natuurbeweging al het signaal voor massale bosbouw. Alsof het platteland al leeg is. Wat is het belangrijkste signaal? De samenleving heeft elkaar gevonden, de SER, de natuurbeheerders, de banken, de dierenbescherming, de politiek, de media etc. Allen omhelzen ze het SER-advies. De SER heeft de ‘zwijgende meerderheid’ aan zich verbonden en geeft ze een stem.

Regie over verandering
Ook een treurige dag voor Wakker Boer. Eén van onze drijfveren is om boeren in hun kracht te zetten en in de regie van de verandering. Wat betreft het creëren en regisseren van het omslagpunt is ons dat niet gelukt. Helaas.

Werken in plaats van strijden
Hoe nu verder? Er is zeker werk aan de winkel. Het is nu van belang te gaan werken aan de toekomst, niet te strijden om de toekomst. Wij van Wakker Boer willen daar zeker aan bijdragen. Nog meer dan we al dachten, gaat het om duurzaam en verbindend ondernemen mét de samenleving voor de boer en de sector. Dat vraagt om verandering en extra inspanning. Als Wakker Boer zullen we ons via WeFarming inzetten om in de praktijk aan het werk te gaan. Op sectorniveau en vanaf het erf van de boeren. Maar alles in een ander perspectief, sinds dinsdag.

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s