Een beetje minder speciaal graag

boerderijcampus-speciaal

Afgelopen week interviewde ik Ellen Loohuis van de Boerderijcampus in Noordoost-Twente. Ellen is speciaal, net zoals de medewerkers, bewoners en deelnemers van de Boerderijcampus. Zo speciaal dat ze komende donderdag koning Willem-Alexander en koningin Maxima mogen ontvangen op één van de drie zorgboerderijen.

Eigenlijk vind ik het jammer dat Ellen zo speciaal is. Niet omdat ik het haar niet gun, maar ik gun het zoveel mensen. Haar vorm van ondernemerschap, dat is nu precies waarom ik met agrariërs aan Wakker Boer wil werken.  Ze weet waarvoor ze elke dag vol energie aan de slag gaat, maakt keuzes die bij haar en bij de omstandigheden passen, ze laat zich door anderen inspireren, draagt bij aan de samenleving, deelt en vraagt kennis. Eigenlijk is ze “Wakkere Boer” zonder het te weten.

Betekenis hebben
Wat maakt iemand nu tot Wakkere Boer? Ten eerste door te werken vanuit je kern, je drijfveer, je passie of zoals in Ellens geval: “Ik wil betekenis te hebben voor mensen.” Wanneer je weet wat jouw kern is, dan bepaal je daar mee je richting. Als Wakkere Boer ga je vervolgens ontdekken hoe je kunt werken aan jouw persoonlijke doel. Hierbij komen eigenlijk verschillende zaken samen; je persoonlijke ontwikkeling, externe oriëntatie, werken aan de mindset van de samenleving en actief in de samenleving. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Ellen bevraagt bijna continu andere ondernemers. Niet alleen in de zorg en landbouw, maar ook daarbuiten. Ze weet inmiddels heel goed wat ze kan en waar ze juist anderen voor nodig heeft. En de samenleving? Daar werkt Ellen niet alleen aan, maar samen met de medewerkers, deelnemers en bewoners van de Boerderijcampus.

Doorlopend verbinden
Ondernemers zoals Ellen werken ongemerkt doorlopend aan verbinding. Het is geen kwestie van bewust de samenleving opzoeken om geaccepteerd te worden. Wanneer je vragen hebt en je laat anderen meedenken, dan betrek je de samenleving. Wanneer je wilt weten hoe iemand zich heeft ontwikkeld, dan zorgt je interesse voor verbinding. Wanneer je weet waar jij goed in bent en je vraagt anderen om voor jou de dingen te doen waar jij minder goed in bent. Ook dan verbind je.

Moet ik dat ook nog
Verbinden met de samenleving klinkt soms moeilijk en als “moet ik dat ook nog doen”. Het wordt eenvoudig als je weet waarvoor je het doet. Wat is jouw drijfveer, waar wil jij betekenis voor hebben? En vind je het moeilijk om je kern en richting te bepalen? René en ik helpen je graag, neem gerust contact op.

Christel

NB: Op de website en Facebookpagina van LTO Noord regio Oost staan verschillende verhalen over Ellens ondernemerschap. Neem een kijkje als je op zoek bent naar inspiratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s