Samenleving actief met boeren

In vervolg op het vorige blog zijn de afgelopen dagen de rollen omgedraaid. De samenleving is zeer actief met boeren:

  • Woensdag: CBS heeft op eigen initiatief de uren weidegang gemeten, zonder overleg met sector, en komt tot een kleine teruggang (0,4%). Maar dat is eigenlijk niet zo relevant. CBS vindt de sector zo belangrijk dat ze er tijd en energie in steken.
  • Woensdag: Journaal en Nieuwsuur besteden ruim aandacht aan de actie van FrieslandCampina rond monovergisters, met een bijdrage van Minister Kamp in woord en euro’s (150 miljoen). Dit keer niet om problemen binnen de sector op te lossen, maar samen (dus boer en samenleving) te gaan onderzoeken wat monovergisters kunnen opleveren.
  • Donderdag: de voorpagina van Trouw presenteert de resultaten van een ING-onderzoek naar armoede onder boeren. Zorgvuldig in kaart gebracht en gepubliceerd. Aandacht van een andere bank dan de huisbankier Rabo.
  • Donderdag: voor het eerst staan er twee vertegenwoordigers van de landbouw in Trouws Duurzame 100. Bram Bos van Wageningen UR voor de duurzame stalsystemen op nummer 55 en Jan Dirk van de Voort, eigenaar van een kaasboerderij op nummer 67.
  • Donderdag: 14 minuten zendtijd en aandacht op Radio 1 om de dilemma’s rond het fosfaatakkoord  te laten uitleggen door verschillende partijen binnen de sector, zodat het publiek het echt kan begrijpen.
  • Zaterdag: Trouw wijdt opinie hoofdredactie aan de landbouw: hervormen is nodig, mede omdat (let op!) de landbouw ene belangrijke sector is voor Nederland.
  • Zaterdag; De Duurzame 100 van Trouw telt verder af. Hans Huibers staat op nummer 25, omdat hij landbouw van binnenuit probeert te verduurzamen. Zijn toelichting: ‘het is nodig en hij schaamt zich dat zijn generatie de bodem en omgeving zo achterlaat voor de volgende generatie’. Hoe kwetsbaarheid kan leiden tot waardering en verbinding!
  • Zaterdag: Youp van ’t Hek met een bijdrage in het NRC over de drijvende veehouderij in Rotterdam, met scepsis en humor. Ook hij geeft energie aan de landbouwontwikkeling…

En dit is alleen maar wat ik heb meegekregen, zonder te zoeken.

Wat gebeurt er eigenlijk?
Maatschappelijke actoren zonder direct belang in de landbouw spreken zich uit over de landbouw. Het zijn vertegenwoordigers van de ‘zwijgende medestanders en geïnteresseerden (de zwijgende meerderheid)’  die reageren vanuit betrokkenheid. Dat potentieel is in Nederland nog veel groter. Denk aan: Consumentenbond, ANWB, goededoelenloterijen, pretparken, recreatieschappen, omroep Max, universiteiten, Duurzame 100, duurzaamheidscentra, onderwijsinstellingen, scholen, fans van ‘Boer zoekt vrouw ‘etc.

Verbinden met de zwijgende meerderheid
Als het lukt om je je als boer en sector met deze zwijgende meerderheid van de samenleving te verbinden, kan het maatschappelijke klimaat en de mindset  rond de landbouw en boeren snel omslaan. Van de boer als ‘probleemgeval, vervuiler en slechterik’ naar een mindset van  ‘landbouw is belangrijk en we moeten samen zoeken naar een nieuwe balans tussen samenleving en de boer’. Als het lukt om deze kanteling van maatschappelijke mindset te creëren, dan zal de invloed van bijvoorbeeld Wakker Dier snel wegebben. Streef als sector daarbij niet naar een mindset in de zin van: kijk we doen het goed, begrijp ons en waardeer ons! Dat is een brug te ver.

Neem zelf de regie
De samenleving heeft deze week haar uitnodiging nadrukkelijk gedaan. De belangrijke vraag is: hoe reageer je daarop als sector en individuele boer? Iedereen weet wat er gebeurt als je niet reageert of negatief reageert op een uitnodiging. Onze oproep is: neem zelf regie in deze verbinding, doe dat nationaal, regionaal en lokaal. Wij zijn er van overtuigd dat je dan als sector en als boer in korte tijd een ander klimaat creëert, dat ook nodig is om je in verbinding met de samenleving door te ontwikkelen.  De samenleving  heeft haar voorzet gedaan, waar wachten we op?

René

Een gedachte over “Samenleving actief met boeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s