“Heeft u ook een lievelingskoe?”

10092016-afbeelding-gouden-lepel-wakker-boer

Zaterdag 10 september schoven boeren en burgers aan bij onze stamtafel tijdens Gouden Lepel Veluwe, een foodfestival in Apeldoorn. Gespreksleider René Schepers bracht de tafelgasten in gesprek met prikkelende vragen en stellingen. Vragen als “Hoeveel procent van ons inkomen besteden we aan voedsel?” en “Wat kost een pak melk in de winkel?”, zorgden voor een goede start.

Stellingen over weidegang en kalf-bij-de-koe zorgden voor meer gefronste wenkbrauwen. Het uitwisselen gedachten, gevoelens en argumenten bij deze onderwerpen vonden de tafelgasten zeker waardevol, ook al word je het uiteindelijk niet volledig eens.

Het stamtafelgesprek is bedoeld om boeren en de samenleving te verbinden. Dat start bij het gesprek aangaan en elkaar aanhoren. De burgers in Apeldoorn zouden best wat meer mogen weten over de boer, maar andersom kan de boer nog leren over (en van) de burger. Zoals een van de boeren na het gesprek opmerkte: “Die vraag over wat wil je van de burger weten, dat zet je wel aan het denken. Meestal ben je gericht op wat de burger van de boer zou moeten weten”.

En wat zorgde nu echt voor inleving in de boer en zijn werk? De vraag van een van de kinderen aan tafel: “Heeft u ook een lievelingskoe?”. Uit de antwoorden bleek dat de hoogproductieve of prijswinnende koe niet voorop staat. Maar de koe die een fijn karakter heeft en zich rustig over de kop laat aaien. Dat maakt de liefde voor de dieren in een keer duidelijk.

Als Wakker Boer begeleiden we graag gesprekken tussen boer en samenleving. Wilt u ook zo’n gesprek? Neem dan contact op.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s