Negatievelingen

light-bulbs-1125016__180

 

 

 

 

 

 

We kunnen er wat van met z’n allen. Negatieve opmerkingen spuien. Vooral social media lijkt voor veel mensen dé manier om eens even lekker te zeuren. Het liefst in losse opmerkingen zonder onderbouwing. Zelf probeer ik “Ergert u niet, verwondert u slechts” te hanteren. Met de nadruk op probeer. Want zwarte humor zit in mijn systeem en het is dan ook verleidelijk om op die manier te reageren.

Verwondering
Je ergens over verwonderen brengt je zoveel meer. Bekijk bijvoorbeeld de discussie die ontstaat rondom stoppende boerin José Bongen eens vanuit verwondering in plaats vanuit ergernis. De aandacht van de (landelijke) pers, maakt dat José veel meelevende reacties vol herkenning krijgt. Anderzijds is er een vloed aan negatieve reacties op José en op de sector. Burgers die vinden dat het anders moet. Burgers die vinden dat er sowieso teveel boeren zijn. Burgers die vinden dat José de aandacht vooral gebruikt om haar bedrijf te verkopen.

Burgers vinden nogal wat en boeren reageren fel. Maar, zet het ook aan het denken? Wat doe je met het feit dat een deel van de burgers er zo over denkt? De reacties op social media geven de indruk dat een deel van de boeren negatief reageert op burgers vanuit boosheid (wat te begrijpen is) en het daar dan bij laat.

Discussie of dialoog
Als Wakker Boer willen we graag met boeren en burgers aan verbinding werken. Het gesprek voeren. Geen discussie waarbij ieder zijn standpunten verdedigt met de bedoeling gelijk te krijgen, maar een dialoog waarin we naar elkaar luisteren, van elkaar leren, ons verwonderen. Door op deze manier te werken aan verbinding ontstaan nieuwe inzichten, inspiratie, meer waardering door de samenleving en het maakt trots op de goede dingen die we in de agrarische sector doen.

Ik nodig je uit om samen met Wakker Boer het gesprek aan te gaan. Want enkel negatief reageren lucht wel even op, maar het levert uiteindelijk weinig positieve energie.

Christel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s