‘ Shared spaces’ voor het platteland

shared-space_Hamilton-Baillie
Afbeelding: hamilton-baillie.co.uk

In het verkeer hebben we de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid bij de verkeersdeelnemers weggenomen. Je hoeft alleen maar alle regels, borden en verkeerssituaties te kennen en dan komt het goed. Zo is het hele systeem georganiseerd: eerst je theorie-examen halen voordat je de weg op mag en kan! We doen dat allemaal braaf, al sta je soms te wachten bij een rood licht terwijl er geen auto aankomt. Als makke lammeren volgen we de regels en afspraken die ooit door iemand zijn gemaakt.

 

‘Shared spaces’, is een nieuw concept in de verkeersplanologie. Het komt er op neer dat je een open ruimte maakt zonder regels en zonder borden. Automobilisten, voetgangers en fietsers moeten het gewoon onderling met elkaar regelen en uitzoeken. Het zal niet voor iedere situatie gelden, maar uit de eerste proeven blijkt dat het veiliger wordt, mensen beter opletten, mensen meer verantwoordelijkheid nemen, mensen slimme oplossingen bedenken, meer energie stoppen in hun verkeersdeelname, meer nadenken, meer met elkaar communiceren, meer emoties tonen (humor en boosheid) en de ander beter begrijpen. Dat is nogal een oogst voor een experiment, dat in eerste instantie geheel tegen ons gevoel en patroon ingaat.

Platteland terug aan de gebruikers
Mijn idee: het platteland als een Shared Space benaderen. Een Shared Space waarbij alle plattelandsgebruikers elkaar ontmoeten, elkaar aanspreken, samen oplossingen bedenken, goed naar elkaar kijken, met elkaar de weg moeten vinden en elkaar mogen corrigeren, met ruimte voor creativiteit en slimme oplossingen, aandacht voor de eigen leefomgeving en zelf verantwoordelijkheid nemen. Net als de verkeersplanoloog, brengt de plattelandsplanoloog zijn kennis en kunde in, maar geeft daarbij het platteland terug aan de gebruikers van het platteland. Boer en samenleving in een ultieme vorm van ‘Verbindend Ondernemen’ op het platteland.

Samen ontwikkelen
Het concept van Shared Spaces is wellicht te wild voor de ontwikkeling en regulering van het platteland. Maar, meer ruimte, meer ontmoeting, meer creativiteit en slimheid om het platteland van de toekomst vorm te geven, waarbij boer en andere gebruikers van het platteland oog hebben voor elkaar en samen gaan ontwikkelen, is wel een reële wens. En wat mij betreft, zou de boer daar de initiatiefnemer voor kunnen of zelfs moeten zijn. Het platteland als het gezamenlijk erf van boer en burger!

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s