Vleesverlangen en Boerverlangen

Onlangs heb ik negentig minuten lang genoten van de theater-documentaire over ‘vleesverlangen’. Marijn Frank, een jonge moeder met kleine kinderen, die het verlangen naar vlees van haarzelf en haar kinderen wil onderzoeken. In haar onderzoek zoekt ze steun bij een psychiater om haar eigen ‘vleesgedrag’ te bevragen en te onderzoeken.

Vervolgens gaat ze op pad in de praktijk: kijkt op een boerderij, loopt stage bij een slachterij, leert eigenhandig een koe te doden, gaat koken met een topkok etc.  Ze loopt de hele keten door, om haar verlangen letterlijk en figuurlijk te beproeven. Eindconclusie: vleesverlangen zit in onze genen, maar bewust kiezen in wat je eet, welk vlees en hoe vaak je vlees eet, is belangrijk. Een mooi gewogen beeld en oordeel.

Deze documentaire prikkelt bij mij het verlangen, om mensen dit onderzoek te laten doen rond het “Boerverlangen”. In de samenleving is er verlangen en respect voor het werk en leven van de boer en tegelijkertijd is er afkeuring. We kunnen niet met en niet zonder onze boeren, lijkt het wel.  Hoe mooi zou het zijn, om ook voor dit Boerverlangen een vergelijkbare documentaire te maken, waarin een jonge Amsterdamse moeder op zoek gaat naar haar Boerverlangen en het Boerverlangen van haar kinderen. En vandaaruit het boeren-zijn en boeren-werk in deze moderne tijd gaat onderzoeken. Het kan niet anders dan dat een mooi beeld geeft van de boerensector van deze tijd, met alle verlangens, innovaties, problemen, uitdagingen en zorgen die er zijn. Ik denk ook dat bij het uitwerken van het Boerverlangen, een begeleidende psycholoog niet overbodig is. Dit om het Boerverlangen en de Boerafkeuring bij elkaar te brengen om zo tot een afgewogen beeld te komen. Ik kijk nu al uit naar negentig minuten Boerverlangen op TV! En als je het hebt gemist: kijk naar ‘Vleesverlangen’!

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s