Richting bepalen

Richting bepalen (2)Vorige week sprak ik een paar tuinders uit de Overijsselse Koekoekspolder. Er ging weer een wereld voor mij open. Een van de tuinders vertelde over zijn huidige sabbatical. Even een jaar eruit nadat hij de aandelen in zijn bedrijf had verkocht. “Als tuinder was ik altijd binnen. Tegenwoordig bijna alleen maar buiten. Op de golfbaan. En in Afrika, want daar hebben we nog een bedrijf”, vertelde hij. Een jaar sabbatical. Dat hoor ik een veehouder niet zo snel zeggen.

Afstand nemen
Een veebedrijf zet je niet even “op pauze” om daarna verder te gaan. Toch is afstand nemen goed om te bekijken of je op de goede weg zit. Een van de anderen die ik sprak, nam afstand toen hij 12 jaar geleden zijn bedrijf verkocht. Als 65-jarige is hij nog steeds intensief betrokken bij de sector, maar zonder eigen bedrijf krijg je toch andere bespiegelingen: “Als tuinders stonden we in de jaren 90 met de rug naar de samenleving. Een aantal tuinders vond dat het allemaal prima ging in de sector en dat al die burgers zich vooral niet met ons moesten bemoeien. Die houding is echt een doodlopende weg. Gelukkig hadden we toen een sterke voorman die zorgde dat we als sector veranderden. Meer oog voor de wensen van de maatschappij en anticiperen op ontwikkelingen om problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld het verminderen van lichthinder en hoge doelen stellen om vervuiling tegen te gaan.”

Niet of, maar hoe
Als ondernemer wacht je liever niet tot je pensioen om te bedenken of je het wel goed hebt gedaan. Je zoekt een manier om tussentijds te bepalen welke kant je op moet. Misschien niet tijdens het golfen, maar tijdens een Farmwalk, het voeren, het melken, het schoonmaken van de stallen… Of zoek een gesprekspartner die je kan helpen om afstand te nemen. De vraag is niet of je richting moet bepalen, maar hoe.

Christel.

Een gedachte over “Richting bepalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s