Proud to be… a Butcher’s Daughter

Trots-slager.jpg
Trotse slager (in spe) met bezorgfiets

Elke familie of vriendengroep heeft wel een paar uitspraken die te pas en te onpas voorbij komen. Bij ons is dat “I’m a Butcher’s Daughter”. Een uitspraak van een van mijn zussen tijdens haar vakantie in Frankrijk. Een ontspannen avond in een restaurant werd verstoord door het vlees op haar bord dat voor een entrecote door moest gaan, maar dat zeker niet was. “This is not an entrecote. I know for sure, cause I’m a Butchers Daugther”.Heldere taal, zelfs voor een Fransman. Maar, waarom vind ik deze anekdote nu zo mooi? Omdat het over zoveel meer gaat. Over trots op je afkomst en over vakmanschap. Die trots zie je bij een deel van de boeren nog steeds. Een trots die volgens mij nog sterker mag zijn. Trots doet namelijk veel met je als mens. Als je trots bent op wat je doet, dan maakt je dat blij. Zo simpel is het.

Iets vergelijkbaars herinner ik me ook van mijn reis naar Amerika, zo’n tien jaar geleden. Als redacteur voor Veeteelt bezocht ik daar Nederlandse emigranten. Zij benoemden stuk voor stuk dat het zo fijn is dat Amerikanen trots zijn op boeren en dat ook uitspreken. Bijvoorbeeld gewoon in de rij voor de kassa. Maar is dat in Nederland dan zo anders?

Als ik sommige boeren moet geloven wel. Die kunnen rustig een avond vullen met verhalen over alle dwarsliggers. Als ik daarentegen bijvoorbeeld het rapport “Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij” lees, dan schetst dat een veel positiever beeld. Een kort citaat hieruit: “Over het algemeen heeft de Nederlander een neutraal tot (zeer) positief beeld van de agrarische ondernemer. De helft van de Nederlanders wordt geraakt door slecht nieuws over de agrarische sector. Door bijna driekwart van de Nederlandse bevolking wordt het noodzakelijk geacht dat Nederland ook in de toekomst agrarische bedrijven heeft.”

De Nederlandse landbouw scoort volgens dit rapport een 7,6. En, wat dit rapport ook onderstreept, is de grote betrokkenheid van de burger bij onze sector. Natuurlijk kun je met een echt negatieve blik in dit rapport waarschijnlijk het ene gat na het andere schieten, maar je kunt er ook van genieten. Wees trots. En als je dat gevoel van trots echt op je in laat werken, bedenk dan wat je kunt met die betrokkenheid van je omgeving.

Wakker Boer wil graag dat boeren ervaren hoe het is om samen te onderzoeken. Samen met experts uit andere sectoren, met burgers, met overheden. Eigenlijk met iedereen die een open gesprek wil voeren over jouw bedrijf, over de mogelijkheden daarvan en ook over de problemen die je ervaart. Samen onderzoeken betekent dat je andere ideeën krijgt, dan wanneer je alleen met collega’s of agrarisch adviseurs spreekt. Je maakt mensen betrokken bij je bedrijf, mensen denken met je mee om oplossingen te vinden. Uiteindelijk versterkt dat de verbondenheid met onze sector net een spade dieper, dan het organiseren van een open dag. Samen onderzoeken kan op een manier die bij jou als ondernemer past én je zult ervaren dat het praten over jouw bedrijf resulteert in een enorm gevoel van trots. Net zo trots als ik ben op mijn afkomst als Butchers Daughter en op mijn werk in de agrarische sector.

Christel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s