Kloof of iets anders…..

Is er sprake van een ‘kloof’ tussen boer en samenleving, zoals Dirk Bruins in zijn ingezonden brief in  Trouw over de discussie koe en kalf beschrijft of is er iets anders aan de hand?

Dat er sprake is van een afstand tussen boer en samenleving/politiek is herkenbaar. Het is echter complexer dan een ‘kloof’. Bij een kloof bouw je een brug en dan is er weer verbinding mogelijk.

Tussen de landbouw en de samenleving zijn al veel bruggen: de producten, publiciteit, open dagen, boeren in het nieuws etc. In Nederland is er geen sector die zoveel open dagen organiseert als de landbouw. Iedere dag is de landbouw via haar producten in contact met de samenleving. Toch is de doorwerking op het overbruggen/dichten van de ‘kloof’, beperkt. De kloof is onderdeel van een complexer vraagstuk, namelijk ‘vervreemding’ op drie lagen:

  • Vervreemding van de samenleving van boer en voedsel: de samenleving worstelt met haar vervreemding van voedsel, boer en dier (o.a. voor het schap in de supermarkt, voedselverspilling etc. ) Op dit gebied is echter ook veel in beweging: moestuinen, toenemende kennis en wensen rond voedsel, groei van biologische consumptie, belangstelling voor de boer, vraag naar meer kwaliteit etc.
  • Vervreemding van de boer van de samenleving: de boer en sector staan steeds meer aan de rand van de samenleving, waar ze vroeger, zeker op het platteland, een prominente plek hadden, zijn boeren/sector vervreemd geraakt van de samenleving, en dat werkt op veel aspecten door, bij de boer, bij de sector en ook in de samenleving.
  • Vervreemding van de boer zelf: er is veel sociaal ongemak bij boeren: slachtoffer-gevoel, klagen, defensief. Veel boeren zitten niet lekker in hun vel, het onderbuik gevoel is niet goed, voelen zich niet happy in hun bedrijf, positie en omgeving.

Vervreemding is een ‘naar’ ding; mensen worden daar narrig, nukkig en negatief van. Dat is precies wat we op dit moment zien, bij boeren, bij de sector en bij de samenleving. Het staat de dialoog, een goed gesprek en échte verbinding in de weg. Dat is zorgelijk. Promotie en PR kunnen helpen, maar werken soms ook juist averechts als het gaat om vervreemding. Er is iets anders nodig om deze vervreemding te doorbreken.

We leven in een Nieuwe Tijd die vraagt om een andere manier van verbinden van boer en samenleving. Het is de uitdaging om te leren ondernemen in en met de samenleving; voorwaarde om succesvol en met plezier te blijven boeren! Dat betekent concreet dat de boer haar problemen samen onderzoekt met de samenleving in plaats van altijd zelf oplossingen te bedenken. Dat de boer op pad gaat en gaat kijken en sparren met mensen en bedrijven uit andere werelden van de economie, de kunst/cultuur en de wetenschap. Dat boeren zelf actief meedoen in discussies in het publieke debat over de boeren zelf, maar ook over onderwerpen van ‘anderen’ waar boeren wat hebben in te brengen zoals zorg, natuur, voedsel etc. En, dat boeren actief meedoen in de samenleving door initiatief te nemen in de samenleving. Dus:  ‘Kom van het erf af’, is een eerder een passend motto tegen vervreemding,  dan ‘kom naar mijn erf toe’!

René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s