Onderbuik en intuïtie

“De Zembla-uitzending in 2015 over het kalf bij de koe irriteerde me enorm. Waarom? Daar heb ik een paar dagen over nagedacht. De veehouder in de uitzending schetste een manier van dieren houden die in onze sector niet ongebruikelijk is, maar kennelijk voel ik me er ongemakkelijk bij als het op die manier wordt verteld.” Na afloop van de Wakker Boer Jaarrede, was dit de reactie van een van de melkveehouders. Deze, in mijn ogen altijd Wakkere Boer, gaf later aan dat hij de laatste jaren zoekt naar een andere manier van boeren. Zonder het exact te kunnen benoemen, heeft hij het gevoel dat het anders moet. Of, dat hij het in ieder geval zelf anders wil doen.

Zo’n onderbuikgevoel is meestal niet prettig. Je weet niet precies wat het ongemak veroorzaakt en je weet al helemaal niet wat je anders zou willen of kunnen doen. Als ondernemer sla je een bepaalde weg in en vanwege bijvoorbeeld financiële verplichtingen of buurmans grond die slechts eenmaal te koop is, ga je toch door op diezelfde weg.

Hoewel ik geen agrarisch ondernemer ben, is het gevoel herkenbaar. Als een soort hamster in een tredmolen heb ik de laatste jaren wat af gerend. Hele mooie en leuke dingen gedaan, maar te druk om te genieten, te overzien waar ik heen rende en om te bedenken waar ik eigenlijk heen wil. Ik heb aan de noodrem getrokken. Voor mij eindigde 2015 met het besluit als zelfstandig ondernemer te starten en mijn baan op te zeggen. En 2016, dat jaar is begonnen met het ontdekken wat ik wil en kan. Twijfel en tevredenheid wisselen daarbij af. Want, ik weet wel dat het voor mij anders moet. Mijn onderbuikgevoel gaf dat al langer aan, maar dat gevoel kun je best lang wegstoppen. In mijn geval ging de rest van mijn lichaam ook klagen. Dan merk je vanzelf dat het echt anders moet. En nu ga ik te werk op een manier die totaal niet bij mij past; ik weet de richting die ik op wil, maar ik heb nog geen concreet doel bepaald.

In mijn werk wil ik agrariërs ondersteunen om hen en de sector nog sterker te maken. Dit zijn de ondernemers waar ik al jaren voor werk en waar ik me verbonden mee voel. Met ons Wakker Boer Programma gaan we met groepen boeren zoeken naar een maatwerk aanpak. Met Wakkere Boeren die een beweging in gang durven te zetten, met een duidelijke richting maar zonder vooraf bepaald doel. Mijn onderbuikgevoel is aan de kant geschoven door mijn intuitie. Die zegt namelijk dat de Wakkere Boeren die ik ken, graag aan de slag gaan om anders te leren kijken, denken en doen. Als boer zeg je je baan niet op, maar je kunt wel je richting opnieuw bepalen en het anders doen.

Christel.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s